Factum – fictio

Lenen en terugbrengen… Sit maledictus per Christum Qui librum subtraxerit istum. (Vervloekt zij hij, bij Christus, die dit boek wegneemt)

Een nogal drastische verwensing voor het geval, dat u een boek ongeoorloofd leent of vergeet terug te brengen. De zogeheten boekvloek.

Toen de boekdrukkunst vorderde en de beeldende kunst in het drukken verder werd ontwikkeld, was het Ex Libris – zegel een wat vriendelijker opvolger om boekleners te attenderen op de spelregels.

Een vermakelijk artikel publiceerde Elsevier hierover in 1931, klik op de afbeelding.


Een kerk is (zeker gezien in de middeleeuwen) een heilig gebouw. Een toevluchtsoord in tijden van grote zorgen. Alle roerende en onroerende eigendommen hebben de uitstraling van zegening.

Het is daarom niet zo gek, dat men ten tijde van de grote pest-epidemieën wanhopig zocht naar geneeskrachtige -geheiligde- stoffen, die wellicht de zwerende wonden konden genezen.

Corrie Boschma (stadshistoricus van Edam) vertelt hier meer over in haar verhaal Pestpoeder of Duivelskrassen.

klik op de afbeelding

Urbi et Orbi …. Voor de stad en de wereld. Voor de Romeinen het openingsmotto voor openbare proclamaties; als het ware een gesproken staatsblad.

Meer actueel: de jaarlijkse pauselijke zegen, die wordt uitgesproken voor Rome, als spiritueel middelpunt en de door de wereldbol omschreven baan in het universum. Klik hier voor Latijnse tekst

embleem Heilige Stoel

Ab Urbe Condita… (vanaf de stichting van de stad Rome)

Een veel gebezigde term om in het Latijn de ‘nullijn’ te visualiseren. Ruim voordat de Gregoriaanse kalender in gebruik werd genomen. Het jaar 753 voor Christus. De term is overgenomen van het levenswerk van Titus Livius, die in 142 boekdelen (annalen) onder deze titel de geschiedenis van het Romeinse rijk heeft beschreven.

gravure Titus Livius – Nat. Gallery Schotland

Senatus PopulesQue Romanus

klik op de afbeelding voor meer uitleg

Chronogram

of talsteen of tijdvers of jaartalvers

lees meer